Het aanvragen van een creditcard

Het aanvragen van een creditcard doe je heel snel en gemakkelijk online. Bijvoorbeeld hier op deze site. Nadat je besloten hebt welke card het best bij jouw financiële situatie past, is het nog slechts een kwestie van een aantal gevraagde documenten overleggen. Wordt alles akkoord bevonden, dan heb je vaak veertien dagen later je betaalkaart al in huis. In opmars is ook de prepaid creditcard. Met zo’n card betaal je niet achteraf, maar stort je vooraf geld. Zo kom je nooit in de financiële problemen.

Zakelijk en particuliere creditcards

Iedereen wil graag profiteren van de voordelen die een betaalkaart te bieden heeft. Wereldwijd veilig betalen wordt over het algemeen gezien als het grootste voordeel, net zoals je in staat bent om nog voor je salaris gestort is al uitgaven te doen en je aankopen voor soms wel een jaar verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld diefstal.

Eigenlijk neemt het kiezen voor de juiste kaart nog de meeste tijd in binnen het aanvraagproces. Wil je een card waarvoor je de laagste prijs betaalt, of kies je juist voor de betaalkaart met de hoogste limiet? Het kiezen van de juiste card is altijd een kwestie van maatwerk. Er worden tegenwoordig ontzettend veel creditcards aangeboden. Die van Visa, Mastercard, American Express en Worldcard zijn de meest gebruikte en ook de meest bekende. Allemaal bieden ze zakelijke en particuliere uitvoeringen aan en tegenwoordig kan ook de jongere met een wat lager inkomen al een creditcard aanvragen. In dit artikel van het AFM lees je meer over de duidelijkheid voor consument over keuzes bij creditcards.

Inkomensgrens vereisten

In principe kan iedereen vanaf achttien jaar prima een creditcard aanvragen, mits aan een gestelde inkomenseis voldaan wordt. De aanbieders hanteren een inkomensgrens waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een betaalkaart. Voldoe je aan alle gestelde regels, dan heb je dus keuze genoeg. De meeste mensen kiezen een kaart waar ze een leuk cadeau bij krijgen of waarvoor eerst niets betaald hoeft te worden, want de aanbieders doen er alles aan om de consument te lokken.

Kijk dus goed voor je een betaalkaart bestelt of er een aanbieder met een leuke actie actief is. Zonde om dat zomaar te laten lopen immers.

Online aanvragen een creditcard aanvragen

Een creditcard vraag je heel snel online aan. Je vult je gegevens in, laat een aantal documenten zien – een legitimatie en een bewijs van inkomen- en je verstuurt de aanvraag. In de meeste gevallen heb je de bestelde kaart al veertien dagen later thuis. Tenminste, als de verstrekker akkoord gaat uiteraard. Een registratie bij Bureau Krediet Registratie in Tiel kan nog wel eens roet in het eten gooien. Want de aanbieders van de betaalkaarten checken altijd eerst of je wel kredietwaardig bent en proberen uiteraard hun eigen risico’s zoveel mogelijk te beperken. Heb je een negatieve BKR-registratie dan is het onmogelijk om een reguliere kaart aan te vragen. In dat geval kan een prepaid creditcard uitkomst bieden.

De voordelen van prepaid kaarten

Een prepaid uitvoering biedt dezelfde voordelen als een gewone variant, al werkt de kaart min of meer andersom. Als je geen geld op de kaart stort, kun je er niets mee betalen. Met andere woorden: eerst storten, dan pas gebruiken. Zo geef je nooit meer uit dan je hebt en kom je nooit in de financiële problemen. Want staat er niets meer op, dan kun je niets betalen zoals met de reguliere card dus wel wil. Hier kun je meer lezen over het vergelijken van deze en andere kaarten.

Kortdurende, renteloze lening

Wat veel mensen niet altijd beseffen is dat een creditcard aanvragen eigenlijk niets anders is dan het aanvragen van een kortdurende, renteloze lening; geld lenen dus. Je betaalt wat je uitgeeft immers binnen dertig dagen af, zonder extra kosten. Ben je te laat met je betaling, dan kunnen er wel kosten berekend worden. Je kunt ervoor kiezen elke maand handmatig het saldo aan te vullen, je kunt dit ook door de verstrekker laten doen.

Dat is maar net wat je zelf prettig vindt. In tegenstelling tot een reguliere lening als bijvoorbeeld een doorlopend krediet betaal je dus geen rente, de werking verschilt daarentegen niet veel. Je neemt geld op dat je niet hebt en dat moet je terugbetalen. Over doorlopend krediet gesproken, als je een betaalkaart dan toch vergelijkt met snel geld lenen, dan kan een card het best vergeleken worden met een doorlopend krediet. Je neemt geld op, betaalt af maar kunt het afgeloste geld ook weer opnemen. Er zijn dus raakvlakken.

Wel of niet geld lenen?

Of het nou gaat om snel geld lenen of een betaalkaart aanvragen, besef wel altijd hoe lang je eigen financiële polsstok is en weet heel goed wat wel kan en niet kan. Ook met een kaart van Visa, Mastercard, World Card of American Express is het soms erg gemakkelijk om geld uit te geven, besef dan wel altijd dat dit bedrag toch echt terug moet komen. Wie nooit meer uit wil geven dan dat er daadwerkelijk is, die neemt een prepaid uitvoering. Dan geef je alleen uit wat je zelf gestort hebt en kom je dus nooit in de financiële problemen.